Τομέας Ψηφιακής Πολιτικής: Καλούμε την κυβέρνηση να διασφαλίσει την ουδετερότητα του διαδικτύου στην Ελλάδα

News
24 Σεπ, 2020

Στις 15 Σεπτεμβρίου, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ερμήνευσε για πρώτη φορά τον κανονισμό της Ένωσης με τον οποίο κατοχυρώνεται η «ουδετερότητα του διαδικτύου». Η ουδετερότητα, η οποία κατοχυρώνεται από τον κανονισμό 2015/2120, ορίζει πως η πρόσβαση στο διαδίκτυο θα πρέπει να είναι ισότιμη σε διαδικτυακές υπηρεσίες, χωρίς να ευνοούνται κάποιες με μεγαλύτερες ταχύτητες ή/και δωρεάν πρόσβαση. Η απόφαση της 15/9 (το σκεπτικό της οποίας είναι αναρτημένο εδώ) αφορά στην προσφυγή της Ουγγρικής κυβέρνησης σχετικά με δύο πακέτα υπηρεσιών, με τα οποία εταιρείες τηλεπικοινωνιών προσέφεραν δωρεάν πρόσβαση σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και παρεμπόδιση άλλων.

Η Ελλάδα έχει μεν ενσωματώσει τον κανονισμό στη νομοθεσία, αποτυγχάνοντας όμως να τον εφαρμόσει στην πράξη. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για το 2019-2020 (δημοσιευμένη εδώ), οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι προσέφεραν 24 υπηρεσίες διαφοροποιημένης χρέωσης, εκ των οποίων οι 13 είναι υπηρεσίες μηδενικής χρέωσης. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού epicenter.works (αναρτημένη εδώ), η αντίδραση της ΕΕΤΤ χαρακτηρίζεται ως μέτρια, καθώς τα πρόστιμα που επιβάλλει ανέρχονται σε μόλις €2 εκ., κατά παράβαση του Άρθρου 6 του κανονισμού που ορίζει τα πρόστιμα να προκύπτουν ως ποσοστό του ετήσιου τζίρου των υπαίτιων εταιρειών. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο ως προς τις χρεώσεις δεδομένων, με υπερδιπλάσιο κόστος ανά GB συγκριτικά με τη δεύτερη χειρότερη Ουγγαρία.

Είναι εμφανές πως οι τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών επιδίδονται σε συστηματική ασυδοσία κατά τις χρεώσεις δεδομένων, εκμεταλλευόμενες τη διαχρονική αποτυχία της ΕΕΤΤ και των κυβερνήσεων να τις ελέγξουν. Καλούμε την κυβέρνηση να διασφαλίσει την ουδετερότητα του διαδικτύου στην Ελλάδα, εφαρμόζοντας επιτέλους την κείμενη νομοθεσία, βάζοντας τέλος στις παράνομες και ανήθικες πρακτικές των τριών εταιρειών τηλεφωνίας, και εξασφαλίζοντας την ποιοτική και οικονομικά προσιτή πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους τους πολίτες.

Τομέας: Ψηφιακής Πολιτικής | 210-3810671 | [email protected]

Ο τομέας επεξεργάζεται κυρίως πολιτικές αναφορικά με τις ψηφιακές υποδομές, το λογισμικό και τη μηχανοργάνωση στη χώρα, την πρόσβαση όλων στην τεχνολογία και το διαδίκτυο χωρίς γεωγραφικά ή ταξικά εμπόδια, την τεχνολογική κυριαρχία έναντι μονοπωλιακών συμφερόντων, καθώς και την διαφύλαξη της ουδετερότητας του διαδικτύου.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο