Τομέας Περιβάλλοντος: Η Κλιματική Αλλαγή μας «καίει» και η κυβέρνηση σφυράει αδιάφορα

News
05 Ιούλ, 2022

Κάθε καλοκαίρι όπως και φέτος επικεντρωνόμαστε στην καταστολή των πυρκαγιών που απειλούν ανθρώπινες ζωές, ζώα, περιουσίες, το φυσικό περιβάλλον και την αγροτική παραγωγή. Αυτό το καλοκαίρι καίγεται και ο Πολιτισμός μαζί με τον παραδοσιακό ελαιώνα της Άμφισσας που είναι μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Εκτός όμως  από τα άμεσα αποτελέσματα των πυρκαγιών  συχνά ξεχνάμε τα μακροπρόθεσμα προβλήματα που δημιουργούνται όπως είναι η διαχρονική υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η διάβρωση των εδαφών , η υποβάθμιση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, η απειλή της βιοποικιλότητας και η μακροχρόνια μείωση της αγροτικής παραγωγής.

Στην αναποτελεσματικότητα της Πολιτείας επί σειρά δεκαετιών έρχεται να προστεθεί η Κλιματική Αλλαγή και να κάνει την ανικανότητα της Πολιτείας ακόμη πιο καταστροφική. Ανεξαρτήτως αιτίου, δυστυχώς οι δασικές πυρκαγιές είναι και θα συνεχίσουν να είναι, μια πραγματικότητα για την Ελλάδα.

Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με την καταστολή αλλά κυρίως με την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών που δυστυχώς είναι σχεδόν ανύπαρκτη στη χώρα μας. ενώ θα  έπρεπε να είναι η αιχμή στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που απαιτείται  απέναντί στην  Κλιματική Αλλαγή.

Κάποια στιγμή πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για την διαχρονική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των Δασαρχείων, την αποδυνάμωση της πυροσβεστικής, αλλά και την έλλειψη μέριμνας του Υπουργείου Πολιτισμού σε χώρους μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Ελαιώνας Άμφισσας, Αρχαία Ολυμπία κτλ).

Τομέας: Προστασίας Περιβάλλοντος και Δημόσιου Χώρου | 210-3810671 | [email protected]

Ο τομέας επεξεργάζεται πολιτικές που ελαχιστοποιούν τις οικολογικές συνέπειες των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, σέβονται τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα του πλανήτη, με έμφαση στην πολιτική και ιδεολογική θωράκιση των οικολογικών κινημάτων στα οποία τα μέλη μας πρωτοστατούν. Ενδεικτικά επεξεργάζεται ζητήματα χωροταξίας, φυσικού περιβάλλοντος, δημόσιου χώρου, βιώσιμες πρακτικές και περιβαλλοντικά δικαιώματα κάθε είδους.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο