Τομέας Οικονομίας: Κ. Μητσοτάκη τι άλλο θα περάσετε σε μια νύχτα εναντίον των συνταξιούχων;

News
07 Φεβ, 2022

Η Κυβέρνηση από το παράθυρο-εν μέσω πρότασης δυσπιστίας- πέρασε ρύθμιση για την πρόσθετη φορολόγηση των συνταξιούχων που έλαβαν αναδρομικά συντάξεων . Το Οικονομικό Επιτελείο με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που υπογράφηκε το Σάββατο 29 Ιανουαρίου, ενέκρινε ότι η πρόσθετη φορολόγηση θα μπορεί να αποπληρωθεί σε έως 48 μηνιαίες δόσεις.Μόνο που η εξόφληση θα είναι έντοκη, με τόκο που υπολογίζεται στο 6% ανά έτος

Η ΠΝΠ αφορά πάνω από 1,1 εκατ. συνταξιούχους, οι οποίοι έλαβαν αναδρομικά- τα ποσά των περικοπών των κύριων συντάξεων τους- τον Οκτώβριο του 2020.Τα εν λόγω αναδρομικά ποσά που δόθηκαν ήταν άτοκα. Ενώ τώρα η όποια πρόσθετη φορολόγηση θα είναι έντοκη.

Η Μητσοτάκης ΑΕ για μία ακόμα φορά εμπαίζει τους συνταξιούχους.Το Μέρα 25 είναι δίπλα στους συνταξιούχους ,ενώνει την φωνή του μαζί τους και στηρίζει τις κινητοποιήσεις τους.

Όσο για την δήθεν όψιμη ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ για τα δεινά των συνταξιούχων εν μέσω καλπάζουσας ακρίβειας θυμίζουμε ότι η πολιτική της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:

1. μείωσε πάνω από 11 φορές τις συντάξεις όπως :

  • μείωση των επικουρικών έως 50% το καλοκαίρι- φθινόπωρο του 2016
  • παρακράτηση των αναδρομικών για σχεδόν ένα έτος
  • κατάργηση του ΕΚΑΣ
  • αυξημένες εισφορές υπέρ υγείας κα

2. είχε τρία μη αμφισβητούμενα δεδομένα:

  • Διατηρησε στη πράξη όλες τις μειώσεις (22 τον αριθμό) των συντάξεων κατά 20-25% που επέβαλαν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.
  • Καθόρισε τον τρόπο υπολογισμού και του ύψους των συντάξεων με το ν. Κατρούγκαλου (4387/2016) και επέβαλε μεσοσταθμιστικά νέες μειώσεις ‘έως 20% για τους νέους συνταξιούχους.
  • Προέβλεψε την απαγόρευση στις επόμενες κυβερνήσεις της αναστολής των μνημονιακών νόμων (νόμοι 4472/2017 και 4776/2017).

Τομέας: Οικονομίας | 210-3810671 | [email protected]

Ο τομέας επεξεργάζεται πολιτικές που αναιρούν το καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας στη χώρα και ιδιαίτερα σε σχέση με τη Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα,  τα Χρηματοπιστωτικά και το Ιδιωτικό Χρέος, τα Δημοσιονομικά και το Δημόσιο Χρέος.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο