Τομέας Νησιωτικότητας: Γυναικεία Επιχειρηματικότητα στην Κέα (Τζιά) Διατροφική Επάρκεια και Επιβίωση

News
12 Απρ, 2022

Ο Τομέας Νησιωτικότητας του ΜέΡΑ25 δίνοντας έμφαση στην ενεργειακή και διατροφική κρίση αλλά και στην ανάδειξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, πραγματοποίησε, στα πλαίσια του κύκλου θεματικών συζητήσεων που οργανώνει εδώ και 2,5 χρόνια για την αυτάρκεια και την βιωσιμότητα των ελληνικών νησιών, τηλεδιάσκεψη του τομέα με καλεσμένη την Αμερικανίδα – Ελληνίδα, νησιώτισσα και περιβαλλοντική ακτιβίστρια Μάρσι Μάγιερ, μόνιμο κάτοικο της Τζιας (Κέας), η οποία ασχολείται με την επεξεργασία και το εμπόριο βελανιδιών, παράγοντας προϊόντα από αλεύρι βελανιδιού. Η Μάρσι μοιράστηκε την ιστορία της με τα μέλη του Τομέα Νησιωτικότητας αλλά και του Τομέα Ισότητας του ΜέΡΑ25, και απάντησε στις απορίες των νησιωτών από διαφορετικά νησιά της Ελλάδας.

Το βελανιδοδάσος, ιστορικά ταυτοτικό στοιχείο της Κέας από την αρχαιότητα αλλά και από την δεκαετία του 1960 που βοηθούσε στο εισόδημα του νησιού από την χρήση των βελανιδιών στα βυρσοδεψεία, αποτέλεσε για την Μάρσι έμπνευση δημιουργίας στον πρωτογενή τομέα.

 Η κουλτούρα “αφού μπορείς να το φανταστείς μπορείς να το κάνεις” που είχε η Μάρσι, μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας της, τα εναύσματα και η ώθηση στην επιχειρηματικότητα, στην τεχνολογία και στην αγάπη για το φυσικό περιβάλλον και τα προϊόντα του, από την τοπική κοινωνία που μεγάλωσε, αλλά και το θέαμα των χιλιάδων τζιώτικων βελανιδοδέντων (3 φορές μεγαλύτερα σε μέγεθος βελανίδια από αυτά που είχε στην χώρα της) ήταν η βάση για να ξεκινήσει ένα δύσκολο αλλά πολλά υποσχόμενο γυναικείο επιχειρηματικό σχέδιο για την αξιοποίηση, τόσο του κελύφους όσο και του καρπού των βελανιδοδέντρων, που στα νεότερα χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί.

250.000 δέντρα βελανιδιάς στο νησί που ανήκουν σήμερα σε ιδιώτες, η κουλτούρα του νησιού, η μακρά του παράδοση στα βελανίδια, η συνεργασία με τις νησιώτισσες και τους νησιώτες, η αγάπη για τη συμμετοχικότητα, το περιβάλλον και τον πρωτογενή τομέα που είχε η Μάρσι και από την άλλη η γραφειοκρατία, η έλλειψη κεντρικών κατευθύνσεων, ήταν μια μεγάλη πρόκληση η οποία μετουσιώθηκε σε ευκαιρία και δημιουργία.

Τα κύρια προϊόντα που παράγει σήμερα η Μάρσι από τα βελανίδια τα οποία είναι υψηλής διατροφικής αξίας, είναι μπισκότα, αλεύρι και χυλοπίτες τα οποία διαθέτει στην ελληνική αγορά κάνοντας και κάποιες εξαγωγές, ενώ το περίβλημα βελανιδιού εξάγεται και αυτό,

Το συνολικό αποτέλεσμα της συγκεκριμένης γυναίκας βασίστηκε στην συνεργασία, στην ομαδικότητα, στον εθελοντισμό, στην εργατικότητα, στην αλληλεγγύη, στην αγάπη για την παράδοση, τη φύση και τα φυσικά προϊόντα, στη μαχητικότητα και στην πίστη ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος.

Η περίπτωση της Μάρσι, αλλά και ανάλογων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών αυτής της κλίμακας στην Ελλάδα, μας υπενθυμίζει ότι η ενεργοποίηση ενός ισχυρού δικτύου πρωτογενούς τομέα στα ελληνικά νησιά, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, οι βάσεις του οποίου θα πρέπει να μπαίνουν μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα, και να υλοποιούνται μέσα από σοβαρά οργανωμένες πρακτικές στον αγροτικό τομέα (και σε παραγωγές μικρής κλίμακας), είναι επιτακτική. Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει αδιαμφισβήτητα σημείο κλειδί ανάπτυξης και εξασφάλισης της διατροφικής επάρκειας ειδικά την δύσκολη περίοδο που διανύουμε εν μέσω πολέμου, πανδημίας, ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης, όπου πλέον φτάνουμε να μιλάμε όχι μόνο για διατροφική επάρκεια, αλλά για διατροφική επιβίωση της Ελλάδας.

Το ΜέΡΑ25 μέσα από τον Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και από το πρόγραμμα του κόμματος, τονίζει τον συντονισμένο και καταστροφικό συνδυασμό πολιτικών που ουσιαστικά επιδοτούν την καταστρατήγηση βασικών αρχών οργανικών καλλιεργειών στην Ελλάδα όπου πλέον δεν προωθούνται οι εναπομείναντες ντόπιοι σπόροι από την μια, και από την άλλη την αντιπαραγωγική κοινή αγροτική πολιτική η οποία ήταν πάντοτε ξένο σώμα στην ελληνική αγροτική οικονομία και η οποία επέφερε καταστροφικά αποτελέσματα. Το ΜέΡΑ25 προτείνει συγκεκριμένες κινήσεις στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής αλλά και τη δημιουργία δημόσιας αγροτικής τράπεζας.

Ο Τομέας Νησιωτικότητας χαιρετίζει την γυναικεία επιχειρηματικότητα στα νησιά και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Η Νησιωτική Παραγωγική Ανασυγκρότηση μέσα από το τρίπτυχο της Επανεκκίνησης και Αναβάθμισης της Νησιωτικής Οικονομίας και Ευημερίας αποτελεί μια άρρηκτη αλυσίδα – του Πρωτογενούς – Δευτερογενούς και Τριτογενούς Τομέα.

Τι προτείνουμε:

Δεν θέλουμε Νησιώτες υπαλλήλους ξένων συμφερόντων. Θέλουμε Νησιώτες ισχυρούς και περήφανους για τον τόπο τους και τα προϊόντα τους.

  • Ενίσχυση του πρωτογενούς Τομέα στα πλαίσια ενός Εθνικού Σχεδιασμού υψηλών προδιαγραφών και υποδομών με απόλυτη προτεραιότητα στα ιδιαίτερα και μοναδικά παραδοσιακά προϊόντα που εν δυνάμει παράγει το κάθε νησί.
  • Άμεση Ενεργοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών για την πιστοποίηση παραδοσιακών προϊόντων.
  • Προώθηση, Στήριξη και Ενίσχυση της Μεταποίησης μέσω Συνεταιριστικών Ομάδων και ΚΟΙΝΣΕΠ.
  • Κινητροδότηση και Μειωμένη Φορολογία Νεότευκτων Επιχειρήσεων Μεταποίησης.
  • Υπηρεσίες Νησιωτικών προϊόντων: On-line όλα τα εγχώρια νησιωτικά προϊόντα / On-line Marketing μέσω της πλατφόρμας “Τουρισμός Χωρίς Μεσάζοντες”.
  • Δημιουργία νησιωτικών εμπορικών δικτύων εξαγωγής νησιωτικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Τομέας Νησιωτικότητας ΜέΡΑ25

Υγιή, βιώσιμα και αυτάρκη νησιά 365 μέρες τον χρόνο!

Νησιώτες – ενεργοί πολίτες 365 μέρες τον χρόνο!

Τομέας: Νησιωτικότητας | 210-3810671 | [email protected]

Ο τομέας επεξεργάζεται πολιτικές για να καλυφθούν οι ιδιαίτερες ανάγκες των νησιών και του πληθυσμού τους, ώστε να συμμετέχουν στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας με συνεκτικό και δίκαιο τρόπο.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο