Τομέας ΜΜΕ: Η κυβέρνηση προτιμά τη λογοκρισία από την ενημέρωση

News
30 Σεπ, 2021

H διακηρυγμένη επιθυμία της κυβέρνησης να επιβάλει καθεστώς λογοκρισίας στο διαδίκτυο, με πρόσχημα τη διασπορά ψευδών ειδήσεων για την πανδημία του κορωνοϊού, είναι μια εξέλιξη που θα έπρεπε να προκαλεί εύλογη ανησυχία σε κάθε δημοκρατικό πολίτη. Για έναν πολύ απλό λόγο:

Eκπορεύεται από μία κυβέρνηση που έχει αποδείξει ότι τρέφει απόλυτη εχθρότητα προς την έννοια της ελεύθερης και δημοκρατικής ενημέρωσης.

Μια κυβέρνηση που:

Α) κυριολεκτικά το πρώτο της μέλημα ήταν να περάσει αποκλειστικά στα χέρια του Πρωθυπουργού τον έλεγχο της Κρατικής (και όχι δημόσιας) Ενημέρωσης.

Β) Στη μη-κρατική ενημέρωση, έχει εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς πρακτικής μονοφωνίας, υποβοηθούμενης με προσχηματικές ενισχύσεις (τη γνωστή «λίστα Πέτσα»).

Mια κυβέρνηση τέλος, που απέτυχε παταγωδώς να ενημερώσει με επάρκεια, πληρότητα και αξιοπιστία τους πολίτες για κάθε πτυχή της πανδημίας, με αποτέλεσμα να γιγαντωθεί η δυσπιστία των πολιτών, όπως ακριβώς είχε προειδοποιήσει το ΜέΡΑ25 ήδη από το πρώτο κύμα. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά στα απαράδεκτα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Όπως ήταν δυστυχώς αναμενόμενο από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, η «λύση» που αποφάσισε να δώσει ήταν η ίδια που επιστρατεύει σε κάθε τομέα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής: αστυνόμευση, αστυνόμευση, και λίγο περισσότερο αστυνόμευση.

Οφείλουμε ωστόσο να αναγνωρίσουμε ότι η κυβέρνηση δε νομοθετεί εκ του μηδενός. «Βελτιώνει» απλώς προς το Ερντογανικότερο, το περιβόητο «άρθρο 191» που εισήγαγε στον Ποινικό Κώδικα το 2001 η κυβέρνηση Σημίτη, η οποία όπως βλέπουμε από τη διατύπωση, σε ένα κόσμο πριν την άνθηση των κοινωνικών δικτύων, είχε κατά νού να «μαντρώσει» το κραταιό τότε τοπίο των εφημερίδων:

Άρθρο 191. [Διασπορά ψευδών ειδήσεων ή φημών].
1. Σε φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και σε χρηματική ποινή καταδικάζεται όποιος διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις ή φήμες ικανές να επιφέρουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να ταράξουν τη δημόσια πίστη ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στο εθνικό νόμισμα ή στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας ή να επιφέρουν διαταραχή στις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Αν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου, ο υπαίτιος καταδικάζεται τουλάχιστον σε φυλάκιση έξι μηνών και σε χρηματική ποινή τουλάχιστον διακοσίων χιλιάδων μεταλλικών δραχμών (590 Ευρώ).

2. Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος κάποιας από τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή.”

Η Κυβέρνηση Τσίπρα, όχι απλά δεν κατάργησε τη νομολογία, αλλά έβαλε στο στόχαστρο και το διαδίκτρυο, με τροποποίοηση λίγο πριν τις εκλογές, 1/7/2019 για την ακρίβεια, 8 μέρες πριν την κάλπη:

Άρθρο 191. Διασπορά ψευδών ειδήσεων.

1. Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.

2. Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος της πράξης της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας.

Στις 9/8/2019, τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η 1η παράγραφος διατηρεί τη δαμόκλειο σπάθη στο δημόσιο λόγο, πλην όμως 2η παρ. αναστέλλεται – με προφανή σκοπό να το ξαναγυρίσουν στη φυλάκιση και την χρηματική ποινή, αφαιρώντας την κοινωφελή εργασία.

Για να έρθουμε στο σήμερα, στο νομοσχέδιο Τσιάρα που μόλις μπήκε στη διαβούλευση:

Άρθρο 191

Διασπορά ψευδών ειδήσεων

1. Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων.

2. Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος κάποιας από τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή.

Πρόκειται για έναν αυταρχικό κατήφορο στον οποίο οφείλουμε να βάλουμε οριστικό φρένο.

Το ΜέΡΑ25 επιμένει ότι η κυβέρνηση οφείλει έστω και τώρα, να βάλει σε εφαρμογή μια εκστρατεία πειθούς των πολιτών, μέσω πλήρους και διαφανούς ενημέρωσής τους.

Οτιδήποτε άλλο, όχι απλά θα αποτύχει στην πράξη και στη συνείδηση των πολιτών. Έχει ήδη αποτύχει, και η κυβέρνηση πλέον προσπαθεί να σβήνει φωτιά με βενζίνη.

Τομέας: Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης | 210-3810671 | [email protected]

Ο τομέας επεξεργάζεται πολιτικές για την εξασφάλιση της πολυφωνίας, της ανεξαρτησίας και δεοντολογικής λειτουργίας των ΜΜΕ, καθώς και το δημοκρατικό και κοινωνικό έλεγχο της 4ης εξουσίας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο