Τομέας Δικαιοσύνης ΜέΡΑ25: η έννοια της συνεπιμέλειας θύμα του πολιτικού κόστους

News
09 Αυγ, 2020

Τόσο η σημερινή όσο και οι περασμένες κυβερνήσεις δεν άγγιξαν μέχρι τώρα το ευαίσθητο θέμα της συνεπιμέλειας λόγω του πολιτικού κόστους που θα έφερε μια τέτοια απόφαση, κυρίως επειδή αυτή θα συνοδευόταν και από αλλαγές στην οικονομική διευθέτηση μεταξύ των γονέων. Αυτή η αναβλητικότητα όμως στέρησε και εξακολουθεί να στερεί από τους πατεράδες το δικαίωμα να συναποφασίζουν και να περνούν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους, και από τα ίδια τα παιδιά την ευκαιρία να μεγαλώσουν και με τους δυο τους γονείς ακόμη και όταν αυτοί έχουν χωρίσει.

Με το άρθρο 9 της κατατεθείσας τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Φορολογικές παρεμβάσεις…..και άλλες διατάξεις», η οποία και ψηφίστηκε, ναι μεν δίνονται παραπάνω δικαιώματα στον μη έχοντα την επιμέλεια γονέα να συναποφασίζει για κάποια ζητήματα (τα οποία δεν είναι καν ξεκάθαρα λόγω της προχειρότητας του νομοσχεδίου), αλλά δεν δίνει ουσιαστικά συνεπιμέλεια ούτε και αλλάζει κάτι στο χρόνο τον οποίο θα αφιερώνει ο κάθε γονέας με τα παιδιά του και προφανώς δεν αγγίζει το ευαίσθητο μέρος του οικονομικού διακανονισμού.

Το ΜέΡΑ25, σεβόμενο τα δικαιώματα τόσο των γονέων, αλλά κυρίως αυτά των παιδιών τάσσεται υπέρ της συνεπιμέλειας των τέκνων όταν αυτό είναι δυνατό και δεν βλάπτει την ανατροφή και την ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών. Πρότασή μας είναι, η γνωμοδότηση ειδικού πριν την απόφαση του δικαστηρίου που θα κρίνει τις συνθήκες αλλά και την καταλληλότητα ή μη μιας τέτοιας απόφασης. Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να διευθετούνται τα οικονομικά ζητήματα ώστε να μην ‘τιμωρούνται’ τα παιδιά αλλά ούτε και ο ένας από τους δύο γονείς για την επιλογή του διαζυγίου.

Τομέας Δικαιοσύνης ΜέΡΑ25

Τομέας: Δικαιοσύνης | 210-3810671 | [email protected]

Ο Τομέας Δικαιοσύνης ασχολείται με τα τρέχοντα ζητήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης, και παρέχει αρωγή στους υπόλοιπους τομείς για νομοτεχνικά ζητήματα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.