ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη Κρήτης-Χαλκιδικής-Κέρκυρας και Ιονίων Νήσων-Στερεάς Ελλάδας: Φαραωνικές τουριστικές επιχειρήσεις εντός δασών

News
21 Μαρ, 2023

Δυσοίωνο προοιωνίζεται το άμεσο μέλλον για τις εναπομείνασες δασικές εκτάσεις μας που παραδίδονται βορρά στον άκρατο και άκοπο έτι περαιτέρω πλουτισμό της οικονομικής ολιγαρχίας.

Με το άρθρο 219 του πολυνομοσχεδίου του Υπ. Περιβάλλοντος εισάγεται μια ακόμη σκανδαλώδης ρύθμιση με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα εγκατάστασης τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών όχι μόνο επί ιδιωτικών δασών αλλά και επί δημόσιων δασικών εκτάσεων.
Όπως ορίζεται : “Επιτρέπεται η επέμβαση σε δημόσια δάση, δημόσιες δασικές εκτάσεις και δημόσιες εκτάσεις των περ. α` και β` της παρ. 5 του άρθρου 3 για τη δημιουργία χιονοδρομικών κέντρων, εγκαταστάσεων αξιοποίησης ιαματικών πηγών – υδροθεραπευτηρίων, κέντρων θαλασσοθεραπείας, εγκαταστάσεων ιατρικού τουρισμού και ξενοδοχειακών καταλυμάτων κατηγορίας 4 ή 5 αστέρων, καθώς και η διάνοιξη και δημιουργία διόδων διαδρομών τρυπιδοσφαίρισης (γκολφ). Στις ανωτέρω εκτάσεις επιτρέπεται η εγκατάσταση μηχανισμών με συρματόσχοινα (σχοινοσιδηρόδρομοι, καλωδιοκίνητοι εναέριοι θάλαμοι και τηλεσκί) που έχουν σκοπό την εξυπηρέτηση των εγκαταστάσεων της παρούσας, ή λειτουργούν αυτοτελώς, ως ανεξάρτητες εγκαταστάσεις, με την προϋπόθεση ότι δεν επέρχεται αισθητική αλλοίωση του τοπίου (sic)!

Με το συγκεκριμένο άρθρο τροποποιείται το άρθρο 49 του Ν 998/1979 “Περί προστασίας των δασών” εισάγοντας ρύθμιση για οικιστική ανάπτυξη δασών και δασικών εκτάσεων, που επανειλημμένα έχει κριθεί αντισυνταγματική από το ΣτΕ. Πολλώ δε μάλλον που “επί των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών που περιλαμβάνονται στα σύνθετα τουριστικά καταλύματα επιτρέπεται η σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών, οριζόντιων και κάθετων, κατά τις κείμενες διατάξεις καθώς και η σύσταση ή μεταβίβαση σε τρίτους ενοχικών και εμπράγματων δικαιωμάτων επ΄αυτών” σύμφωνα με τον Ν.4002/2011.

Η περιβαλλοντοκτόνα, φωτογραφική διάταξη είναι μια δωρεά της Μητσοτάκης Α.Ε προς τα πολυτελή τουριστικά συγκροτήματα του Πόρτο Καρράς στη Σιθωνία Χαλκιδικής, προς την μεγάλη ιδιωτική ξενοδοχειακή επένδυση στον Ερημίτη της Κέρκυρας, προς τη φαραωνική επένδυση στο Κάβο Σίδερο της Κρήτης.

Και όχι μόνο. Είναι ένα δώρο για τις νέες φαραωνικές επενδύσεις εντός δασικών εκτάσεων που προαλείφονται για τη Β. Εύβοια του Διαζώματος του Σ. Μπένου μετά την αποτέφρωση χιλιάδων στρεμμάτων δασικής και αγροτικής γης αλλά και των όποιων άλλων επενδύσεων θα επιθυμήσουν μελλοντικά οι ντόπιοι και αλλοδαποί “ευεργέτες” μας.

Για όλους έχει ο μπαξές.

Αυτό που σίγουρα δεν θα έχει για τους Έλληνες πολίτες είναι το οξυγόνο αφού μια ολόκληρη επικράτεια θα αδυνατεί “να αναπνεύσει”.
Γιατί αντί για διαφύλαξη και αποκατάσταση του φυσικού κεφαλαίου και την προστασία της ζωής και της υγείας προτάσσεται η επιχειρηματική δραστηριότητα που δεν μπορεί παρά να είναι μονοσήμαντη, δηλαδή αμιγώς και κυνικά κερδοσκοπική.

ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη Κρήτης-Χαλκιδικής-Κέρκυρας και Ιονίων Νήσων-Στερεάς Ελλάδας

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο