Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του πολιτικού προγράμματος του ΜέΡΑ25 στη Λάρισα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
08 Δεκ, 2018

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του πολιτικού προγράμματος του ΜέΡΑ25 στη Λάρισα. Ο γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης αφού έκανε μια μικρή εισαγωγή, έδωσε το λόγο στους πολίτες εκκινώντας έναν εποικοδομητικό διάλογο πάνω στο πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 αλλά και σε ζητήματα της επικαιρότητας, όπως τα Κίτρινα Γιλέκα και η Προοδευτική Διεθνής.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις πάνω στο πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 με κυρίαρχο θέμα τα Κόκκινα Δάνεια και την πρόταση που καταθέτει το κόμμα για την διαχείρισή τους.

“Χρειάζεται η δημιουργία μιας Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης των Κόκκινων Δανείων που θα λειτουργεί με γνώμονα την προστασία του δανειολήπτη και του ίδιου του τραπεζικού συστήματος. Αποσπασματικές λύσεις, όπως αυτή που προτείνει η ΤτΕ, το μόνο που κάνουν είναι διογκώνουν το πρόβλημα, εξυπηρετώντας την αγοραία λύση της πώλησης των δανείων σε αρπακτικά funds που οδηγούν τους δανειολήπτες στην απόγνωση και τα τραπεζικά ιδρύματα στην ανάγκη εύρεσης νέων πόρων για να στηρίξουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια”.

Τα Κίτρινα Γιλέκα

“Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων είναι τέκνο της λιτότητας, μιας λιτότητας που ξεκίνησε από την Ελλάδα και μεταδόθηκε σε όλη την Ευρώπη.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μου είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως στόχος του δεν ήταν η Ελλάδα αλλά να εγκαταστήσει την Τρόικα στο Παρίσι.

Και αυτό βλέπουμε τώρα στη Γαλλία, την αντίδραση της κοινωνίας, ξεκινώντας με αφορμή την αύξηση του φόρου στα καύσιμα και εγκολπώνοντας στην πορεία διάφορα αιτήματα και διεκδικήσεις από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές Μακρόν.

Το πώς θα εξελιχθεί αυτό το κίνημα, τι μορφές θα πάρει και αν θα μπορέσει να μη καπελωθεί από αντιδραστικές δυνάμεις θα το δείξει ο χρόνος και η θέληση των προοδευτικών Γάλλων δημοκρατών”

Η Προοδευτική Διεθνής

“Η Προοδευτική Διεθνής θέλει να δώσει απαντήσεις στα τέσσερα ακόλουθα ζωτικά ερωτήματα:

– Tι θα κάνουμε με το θέμα της φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο;

– Tι θα κάνουμε με την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον;

– Tι θα κάνουμε με την υπερχρέωση κρατών και νοικοκυριών;

– Tι θα κάνουμε με το παγκόσμιο θέμα του μεταναστευτικού;

Αυτά τα τέσσερα ζητήματα οφείλουμε οι δημοκράτες, οι προοδευτικοί όλου του κόσμου να τα λύσουμε συλλογικά σε διεθνές επίπεδο”.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ερώτηση σχετικά με τη διαφθορά και την έλλειψη λογοδοσίας των μεγαλοσχημόνων, πολιτικών και επιχειρηματιών, ανέφερε:

“Οι εξεταστικές επιτροπές που πραγματοποιεί η Βουλή είναι φαρσοκωμωδίες. Οι βουλευτές καλούνται να πάρουν το ρόλο του ντετέκτιβ και του δικαστή, τα κόμματα βγάζουν τα δικά τους πορίσματα και εν τέλει όλοι είναι αθώοι. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Απαιτείται η ίδρυση ενός ελληνικού FBI, ενός Σώματος Δίωξης Μεγαλο-Επιχειρηματικού και Πολιτικού Εγκλήματος, που θα δρα ανεξάρτητο από τα κόμματα, με δικό του προϋπολογισμό”

Αναφορικά με τη φοροδιαφυγή, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε:

“Το 2015 είχαμε πιάσει 485.000 ΑΦΜ που φοροδιεύφευγαν. Ο τρόπος ήταν απλός: συγκρίναμε αλγοριθμικά όλες τις τραπεζικές κινήσεις με τις φορολογικές δηλώσεις. Για παράδειγμα κάποιος δήλωνε στην εφορία 10.000 ευρώ εισόδημα αλλά είχε διακινήσει στο ίδιο έτος 2.000.000 ευρώ. Ξέρετε τι συνέβη; Μετά τη συνθηκολόγηση του Αλέξη Τσίπρα και τη δική μου παραίτηση, παρενέβη η Τρόικα και σταμάτησε όλη τη διαδικασία. Έσπευσε να προστατεύσει την εγχώρια ολιγαρχία και τις παραφυάδες της. Στο τρίτο μνημόνιο η Τρόικα κατάργησε το ΣΔΟΕ”

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο